Kaasmaken

“Minke, een van onze kaasmaaksters gaat met zwangerschapsverlof. We zoeken iemand die haar kan vervangen. Zou jij daar wat voor voelen?”

“Kaasmaken…?!? Maar dat kan ik toch helemaal niet, zo’n stadse juf als ik ben!”

Maar ik bleek het wèl te kunnen. En kaasmaken werd een echte passie. Hier kon ik mijn hart in kwijt, net als in de muziek.

Muziek en kaas, een vreemde combinatie? Nou, niet helemaal: net als voor musiceren is voor kaasmaken vakmanschap, toewijding en heel veel liefde nodig, waarbij woorden als ‘zuiver’, ‘balans’, ‘ambacht’ en ‘authenticiteit’ op beide vakgebieden van toepassing zijn.

Bovendien: kaas en noten gaan heel goed samen, toch? 😉

Nota bene  het begin

En zo begon ik in 2009 als kaasmaakster op De Groote Voort in Lunteren, bekend van de Remeker boerenkaas – rauwmelkse kaas dus. De essentie: zorgvuldigheid, hygiëne en hard werken!

Ik werkte als vervanger, dus toen de kersverse moeder terugkwam van verlof hielden mijn werkzaamheden op. Maar niet lang daarna ging ook een andere kaasmaakster met zwangerschapsverlof, en werd ik weer gebeld.

Zo ging het een tijdje door, maar in het voorjaar van 2013 stopten mijn werkzaamheden op De Groote Voort. En nu definitief, leek het. Dus ik ging verder als freelance kaasmaakster.

Ik volgde de kaascursus om mijn theorie wat beter onderlegd te krijgen en mijn kennis te verbreden. En ik ging op ‘werkbezoek’ bij diverse kaasmakerijen in het land.

Nota bene  freelance kaasmaakster

Als freelance kaasmaakster heb ik inmiddels op een aantal zuivelboerderijen gewerkt:

  • De Groote Voort blijft toch een soort thuisbasis
  • Op zuivelboerderij Veld en Beek in Doorwerth heb ik advieswerk gedaan toen ze daar naast de ‘natte zuivel’ ook kaas wilden gaan maken.
  • Bij melkschapenhouder en schapenkaasmaker Gerrit Boonzaaijer heb ik een tijd met enige regelmaat kaas gemaakt.
  • Op de boerderij De Hooilanden in Bennekom maakte ik een paar jaar geleden rauwmelkse boter, dus een echte uitdaging.
  • Ook werk ik als zuivelaar bij De Hondspol, een biologisch-dynamische zorgboerderij in Driebergen.

Nota bene  Kaas in de Keuken

Sinds een aantal jaren geeft ik cursussen onder de naam “Kaas in de Keuken“. Tijdens deze cursus leren de deelnemers in 3 bijeenkomsten hoe ze zelf boter, karnemelk, yoghurt en kwark kunnen maken, gewoon in de eigen keuken. En uiteindelijk ook kaas!

De cursus is bedoeld voor hobbykoks en zuivelamateurs, voor mensen die graag willen leren hoe ze hun eigen keuken zuivelproducten kunnen maken.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Kaas in de Keuken.